2008. február 5., kedd

Jó anyós levese

Hozzávalók:
40 dkg kis kockára vágott sertés comb, 4 evőkanál étolaj, 25 dkg sertésvelő, 3 db vékony karikára vágott sárgarépa, 3 db vékony karikára vágott fehérrépa, 15 dkg mirelitt zöldborsó, 2-3 db tyúkhúsleves kocka, 3,5 dl tejszín, 2 evőkanál mustár, só, bors, tárkony, citrom szeletek

Elkészítés:
Az étolajon kifehéredésik pároljuk a sertéshúst 1 evőkanál tárkonnyal. Ezután felöntjük kb. 1,5-2 liter vízzel. Ha felforr, leszedjük a habját és hozzáadjuk a fehérrépát, sárgarépát, zöldborsót, valamint a húsleves kockát. Ízlés szerint adunk hozzá borsot, tárkonyt és sót, ha szükséges. Lassú tűzön főzzük. Amikor a hús megpuhult, hozzáöntjük a mustárral elkevert tejszínt. Csak ezután adjuk hozzá a megtisztított, nem túl kis darabokra vágott velőt, mert ez utóbbi gyorsan megfő. Óvatosan kavarjuk meg, nehogy a velő összetörjön. Ahogyan a velő megpuhult, kész a leves. Tálaláskor citrom szeletekre merjük. Aki gazdagabban szereti, főzhet bele galuskát vagy 4 részre tört spagettit.

"A patikusnak el kell utaznia, hivatja a segédjét:
- Idefigyeljen, fiam, akinek deréktól lefele panasza van, annak adjon ricinust, akinek felfele, annak aszpirint!
Fél nap múlva visszajön:
- Volt valami?
- Semmi, egyetlen esetben voltam kénytelen, eltérő módon cselekedni a parancstól.
- Mégpedig?
- Bejött egy gyönyörű fiatal nő, vállára omló szőke hajjal. Szétrántotta a kabátját, nem volt alatta semmi, hozzám simult és a fülembe lihegte:
- Uram, segítsen rajtam, fél éve nem láttam férfit.
- Nahát, ennek szemcseppet adtam."

Nincsenek megjegyzések: